Op deze website gebruiken we cookies, door deze site te gebruiken ga je hiermee akkoord.

Conflicting Identities

Expositie Conflicting Identiteit samengesteld door Youri Appelo, is van 17 juni tot en met 3 juli te zien.

Limbo Embassy

Conflicting Identities

“De Chinese Muur beschermde niet tegen de barbaren: hij vond ze uit. Hij beschermde de beschaving niet: hij definieerde die.”

                                                Alessandro Baricco, de Barbaren

 

De drang om muren te bouwen spreekt boekdelen over de mens én over de tijd waarin wij leven. We bouwen muren om de ander of onszelf buiten te houden, op te sluiten, of af te scheiden van andere culturen of naties.

Muren hebben door onze geschiedenis heen veel verschillende vormen en functies gehad. Een aantal van deze constructies hebben zelfs befaamde posities binnen onze wereldgeschiedenis, bijvoorbeeld de Chinese- en de Berlijnse muur. In onze hedendaagse tijd zijn de muren die vroeger van massief steen waren, gedeeltelijk verworden tot minder massieve constructies, zoals hekwerken, of hebben ze zelfs hun gehele fysieke verschijning verloren en zijn ze tot geestelijke barrières ontwikkeld. Een oorzaak hiervoor zou kunnen zijn dat de muur als fysieke barrière minder functioneel blijkt te zijn dan vaak wordt gedacht. Het is vaak eerder het psychologische of symbolische aspect van een muur dat de twee kanten van elkaar scheidt. Dit alles laat zien dat een muur meer zijdes heeft dan de twee die hij fysiek gezien afbakent.

Volgens de Italiaanse schrijver Alessandro Baricco creëert een muur identiteiten. Een voorbeeld hiervan is de bouw van de Chinese muur. Deze zorgde ervoor dat nomaden, die ongewenst waren verklaard door de Dynastie, buiten gesloten werden. Deze buitensluiting leidde tot creatie en directe polarisatie van identiteiten: ‘de beschaafden’ (de Dynastie) versus ‘de barbaren’ (de nomaden). Ondanks dat de nomaden en de Dynastie weinig veranderden in hun handelen, houding en cultuur, veranderde hun identiteit wel door de bouw van de Chinese muur. Naast de illusie dat de muur bescherming zou bieden aan de Dynastie, diende de muur voor iets veel belangrijkers: het versterken van de eigen identiteit, het bewust maken dat buiten de muur de beschaafde wereld eindigt.

De idee van hoe een muur identiteit kan scheppen of versterken is de kern van de tentoonstelling Conflicting Identities. Wij leven momenteel in een wereld waarin steeds meer fysieke en psychologische muren gebouwd worden tussen ons en ‘de ander’. Wie zijn wij? Zijn wij het open en tolerante westen? Of het westen dat ‘de ander’ liever buiten onze muren wil houden, ongeacht de redenen waarom hij of zij hierheen wil komen? Hoe zal hier vanuit de toekomst op teruggekeken worden? En welke identiteit creëren wij voor onszelf op het moment dat wij een muur om ons heen bouwen?

 

Participerende kunstenaars: Adrian Melis, Bas Overbeek, Das Zentrum für Politische Schönheit, Limbo Embassy, Lonnie van Brummelen & Siebren de Haan, Vera Mennens. Curator: Youri Appelo.

Adres Expoplu:
Van Oldenbarneveltstraat 63‑A, 6512 AT Nijmegen

Openingstijden:
Woensdag t/m zondag van 12:00 t/m 17:00 uur (gedurende tentoonstellingen)

Made possible by: