Expoplu Experiment: Ide André & Mike Moonen ‘Flip It Stew Pit’

Ide André & Mike Moonen

  • 20.04.2018 – 13.05.2018

Opening 20.04.2018 / 20:00 – 23:00

 

 

Over een periode van twee weken werkten Mike Moonen en Ide André intensief samen in de tentoonstellingsruimte van Expoplu. In deze periode schikte de ruimte zich niet als white cube, maar als een levendig atelier. Waarin ontmoeting, samenwerken, en het uitwisselen van elkaars materialen en manier van werken centraal stond. Het doel van deze ingespannen periode van samen tijd doorbrengen in één ruimte, en elkaar (/elkaars werk) leren kennen? Het afzonderlijk verkennen van nieuwe stappen in eigen beeldend werk.

 

Het op zoek gaan naar overeenkomsten binnen elkaars kunst of methode van werken bleek de eerste handeling om de praktijk van Moonen en André dichter bij elkaar te brengen. Maar hoe vind je een verband tussen twee kunstenaars van wie niet alleen het werk, maar ook de werkwijze om kunst te maken zo verschilt? Waar André zich vastklampt aan een doek waar hij met verschillende materialen uiterst geconcentreerd sporen op achter laat, speelt Moonen met vreemde (gevonden) objecten, salami plakken in collages of dansende paperclips. Een gemeenschappelijke deler bleek de muziek, en dan met name de rol die dit medium speelt binnen hun praktijk. Beide kunstenaars zijn actief in onconventionele bands, die vaak – dan al niet zichtbaar – een bijdrage leveren aan hun individuele werk.

 

Elkaar zo veel mogelijk uit hun eigen comfortzone halen bracht ook interessante experimenten teweeg. Het legt de nadruk op zaken die beide kunstenaars juist niet delen. Er kwamen verplichtingen bij gepaard, opdrachten die Moonen André meegaf, en andersom. Het verplichten van werken met voedsel, of het opstellen van regels waardoor beiden een beperking of bevrijding ervoeren tijdens het maakproces.

 

Het elkaar op de proef stellen gedurende de werkperiode, waarin hun ondervindingen of uitkomsten worden geïllustreerd, maakt de tentoonstelling Flip It Stew Pit een dynamisch geheel. Het voortdurende heen en weer passen van gemaakte kunstwerken en flarden aan ideeën als een voetbal tussen twee spelers, resulteert in een kunstwerk of installatie van een nieuw persoon. Een fictieve kunstenaar die geboren is uit het samenkomen van Moonen en André.

 

Expoplu Experiment wordt gecureerd door Fenne Saedt.

 

Je bent van harte welkom op de opening, vrijdag 20 april om 20.00 uur.

FIXATION – Ronald de Ceuster

Beeld & Regie: Ronald de Ceuster. Performance: Petra Dictus & Arianne Koeleman. Muziek: Diederik de Ceuster. Tekst zal worden geschreven door Lieke Göbbels.

  • 30.03.2018 / 16:30 – 19:30

Op vrijdag 30 maart presenteert beeldend kunstenaar Ronald de Ceuster in Expoplu zijn performance FIXATION.

Deze performance is een vervolg op de performances TURNING en STILL en is een coproductie met Kunstenlab. De performers Petra Dictus en Arianne Koeleman laten, op muziek van Diederik de Ceuster en teksten van beeldend kunstenaar Lieke Göbbels, een reeks associatieve beelden van hunkering en pijn zien in een installatie van purfoam, vormgegeven door Ronald de Ceuster.

Samen met de muziek van ruisklanken en echo’s van verstilde gitaren wordt er een grillig universum gecreëerd waarin angst en troost samenkomen.

Aanleiding van FIXATION zijn de teksten van Lieke Göbbels waarin Ronald de Ceuster het gevoel van verlies herkende. Beiden hebben een dochter verloren. Göbbels’ teksten geven herinneringen vol heimwee weer van het leven van een klein meisje en haar moeder, gezien vanuit het kind dat troost en plezier zoekt bij grote hond K, popje A, Lammetje O…

Productie en publiciteit is in handen van Anne Hoekstra.

Vrijdag 30 maart, 16.30-19.30 uur

Inleiding over de performance

Uitvoering performance

Diner met tafelgesprek o.l.v. Hélène Meijer

 

Er wordt samengewerkt met twee partijen in de Paraplufabriek: een drankje vooraf wordt verzorgd door Delicia, en het diner door El Yasmin.

http://delicia-shop.nl/

https://el-yasmine.nl/inspired-living/veggiegalore/

 

Kaarten voor de performance zijn uitsluitend verkrijgbaar via: www.yourticketprovider.nl

Kijk voor de speellijst en meer informatie: www.ronalddeceuster.nl, productie@ronalddeceuster.nl

Bekijk het evenement op Facebook: https://www.facebook.com/events/889815624532353/

 

 

Expoplu Engage: A Collective Act

Met bijdragen van: Derde Wal, Expoplu, EXTRAPOOL, Galerie Bart, RUIS & WHITE SUIT PROJECTIONS

  • 23.02.2018 – 18.03.2018

Opening: 23.02.2018 / 20:00 – 23:00

EXTRAPOOL Pim Steinmann, Griet Menschaert
Expoplu – Roman Ronny Rozenberg
Derde Wal Rosalie van Oorschot
Galerie Bart Isabelle Wenzel
RUIS Mireille Tap
WHITE SUIT PROJECTIONS Danielle Liebeskind

 

Over A Collective Act

A Collective Act is een collectieve tentoonstelling waarin solidariteit en het tonen van een divers en rijk kunstveld centraal staat. In A Collective Act dient het format van een tentoonstelling niet als doel, maar als middel om een aantal aan Expoplu verwante hedendaagse kunstorganisaties uit Nijmegen bij elkaar te brengen.

 

Voor de tentoonstelling selecteren zes hedendaagse kunst partijen uit Nijmegen één of meerdere kunstenaars die het karakter en waarde van de deelnemende organisaties representeren. Zodoende wordt de diversiteit en waarde van deze hedendaagse kunstinitiatieven zichtbaar. Tegelijkertijd ontstaat er ook een tentoonstelling die bestaat uit verschillende kunstvormen, diverse stemmen en een van elkaar afwijkende esthetiek.

 

Tot slot zal er ook een publiekelijk evenement plaatsvinden in samenwerking met Platform BK, getiteld ‘Op zoek naar een eerlijke kunstecologie’. De volgende vragen zullen centraal staan: wat is er nodig voor een gezonde kunstecologie? Hoe kunnen wij, na jaren van bezuinigingen, bouwen aan een nieuwe kunstklimaat? En welke tools kunnen kunstzinnige organisaties en artistieke beoefenaars helpen om een eerlijke, solidaire, transparante en diverse kunstecologie tot stand te brengen? Houd onze website en social media kanalen in de gaten voor meer informatie over dit evenement!

Adres Expoplu:
Van Oldenbarneveltstraat 63‑A, 6512 AT Nijmegen

Openingstijden:
Donderdag en vrijdag van 12:00 t/m 17:00 uur

Zaterdag en zondag van 12:00 t/m 17:00 uur

Made possible by: