Expoplu Engage: (un)controllable territories

Artists: Akmar, Thijs Linssen, Naïmé Perrette, Rob Voerman, Josje Hattink.

  • 22.06.2018 – 15.07.2018

Opening 22.06.2018 / 20:00 – 23:00

 

 

De tentoonstelling (un)controllable territories toont diverse kunstwerken die vragen stellen over de relatie van de mens met de aarde. De tentoonstelling opent op 22 juni om 20.00 uur, en is vrij toegankelijk.

De tentoonstelling is te zien tot en met 15 juli.

Deelnemende kunstenaars zijn o.a. Akmar, Josje Hattink, Naïmé Perrette, Thijs Linssen, Rob Voerman. Curator: Youri David Appelo.

 

Meerdere filosofen en wetenschappers zijn het eens dat wij momenteel in het Antropoceen (óf volgens anderen in het Capitoloceen) zijn beland; een tijdperk waarin de menselijke ‘voetafdruk’ op de aarde onuitwisbaar is geworden. Sinds de mensheid bestaat proberen wij de natuur toe te eigenen, te controleren en macht hierover uit te oefenen. De ‘Nederlander’ staat hier zelfs specifiek bekend om: ‘God created the world, but the Dutch made Holland’ zoals een bekend gezegde luidt. De tentoonstelling poogt zich af te vragen in welke mate de aarde zich laat controleren en toe-eigenen. Want samen met de opkomst van nieuwe technologieën en manieren om de natuur te domesticeren, blijkt de aarde ook steeds oncontroleerbaarder te worden door over-populatie en overproductie. Om welvaart te creëren lijkt de mens de natuur tot slaaf te hebben gemaakt, maar kan dit ook anders? Radicale perspectieven op de toekomst zijn nodig om doelen te stellen waar de mens naartoe kan werken. De relatie van de mens met de aarde moet geherformuleerd worden om verandering in gang te kunnen zetten.

 

Detail: 2017, installation with audio piece (7:33 min), peat, sand, logs, lacquer

 

Zit de mens vast in een antropocentrisch mensbeeld waardoor wij vergeten zelf ook onderdeel te zijn van de natuur? Is er behoefte aan een ecocentrisch mensbeeld? Is het zo moeilijk als mens-zijnde om de aarde ook iets terug te geven na zoveel van haar te hebben genomen?

 

In (un)controllable territories bieden vijf kunstenaars verschillende perspectieven op de menselijke drang om de natuur toe te eigenen, te ondermijnen, domesticeren of te reproduceren. Van een technologische ‘mimesis’ (nabootsing) van natuur tot reflecties op planmatige (her)constructie van natuur, of het bedenken van nieuwe systemen waarin er een herindeling wordt gemaakt tussen cultuur (economie) en natuur (ecologie). De titel refereert naar de vraag of het territorium van de mens, namelijk de aarde die wij klaarblijkelijk toegeëigend hebben, wel zo controleerbaar is als wij willen geloven. Tevens verwijst de titel naar gebieden die ontoegankelijk zijn geworden door menselijk toedoen. Gebieden die door het ontbreken van menselijke activiteit weer terugveroverd worden door de natuur; terug naar een terrein van het oncontroleerbare.

 

Binnen de context van (un)controllable territories zal Expoplu een open call uitzetten voor ‘Towards sustainable art spaces’, een nog te maken (online) publicatie. Het wordt een praktische gids waarin keuzes beschreven worden die kunstruimtes zelf kunnen maken om duurzamer te worden; van de keuze voor led-lampen en het scheiden van afval tot een duurzamere keuze voor drukwerk. ‘Towards sustainable art spaces’ wil collectief input verzamelen zodat de overwegingen om te verduurzamen overzichtelijk gebundeld kunnen worden.

 

 

Expoplu Invites: Apprentice Master Project

Master: Danielle Lemaire. Apprentices: Henna Nerg, Brais Romero Fernández, Kayleigh Smesters & Ana Pérez Valdés.

  • 24.05.2018 – 10.06.2018

Opening 24.05.2018 / 20:00 – 23:00

Over het Apprentice Master Project

In 2018 zal Expoplu een editie van het Apprentice Master project hosten. Dit is in samenwerking met Kunstpodium T en vele academies uit Europa. De ‘Master’ zal Danielle Lemaire zijn, en de ‘Apprentices’ zijn Henna Nerg, Brais Romero Fernández, Kayleigh Smesters & Ana Pérez Valdés.

Het Apprentice Master project ondersteunt en motiveert net afgestudeerde kunstenaars bij de start van hun professionele carrière. De geselecteerde talenten kunnen niet meer terugvallen op de begeleiding van de academie. Tijdens dit project worden ze door ondersteund door gerenommeerde kunstenaars, bij het verkennen van hun professionele mogelijkheden.

In het laatste studiejaar selecteert Kunstpodium T samen met de aangesloten kunstacademies jonge veelbelovende kunsttalenten. Zij worden gekoppeld aan een ervaren kunstenaar die zich al bewezen heeft. Samen met deze master gaan de apprentices het gesprek aan over hun visie op kunst en alle facetten van het kunstenaarsvak. Het resultaat van dit traject is een groepsexpositie op een van de aangesloten locaties. In 2017-2018 worden op deze wijze ongeveer 55 apprentices gekoppeld aan 15 masters. Aan het eind van het seizoen nomineert een deskundige Brabantse vakjury de beste kandidaten voor de begeerde Jan Naaijkensprijs.

De apprentices krijgen alle mogelijkheid om te experimenteren, te leren en uit te proberen. Nieuwe media worden verkend, zoals installaties, video en digitaal werk. Soms alleen, soms samen met andere apprentices. Kunstpodium T biedt ze met dit project een plek voor onderzoek en experiment, waar nieuwe wegen worden ingeslagen, waar nieuwe banden ontstaan en waar nieuwe ideeën worden gematerialiseerd.

In de afgelopen tien jaargangen is een organisch netwerk ontstaan van deelnemers, masters en partners. Een netwerk dat zorgt voor kennisuitwisseling en kruisbestuiving. De jonge talenten komen terecht in een inspirerende internationale omgeving, die de basis is voor hun professionele carrière.

Expoplu Experiment: Ide André & Mike Moonen ‘Flip It Stew Pit’

Ide André & Mike Moonen

  • 20.04.2018 – 13.05.2018

Opening 20.04.2018 / 20:00 – 23:00

 

 

Over een periode van twee weken werkten Mike Moonen en Ide André intensief samen in de tentoonstellingsruimte van Expoplu. In deze periode schikte de ruimte zich niet als white cube, maar als een levendig atelier. Waarin ontmoeting, samenwerken, en het uitwisselen van elkaars materialen en manier van werken centraal stond. Het doel van deze ingespannen periode van samen tijd doorbrengen in één ruimte, en elkaar (/elkaars werk) leren kennen? Het afzonderlijk verkennen van nieuwe stappen in eigen beeldend werk.

 

Het op zoek gaan naar overeenkomsten binnen elkaars kunst of methode van werken bleek de eerste handeling om de praktijk van Moonen en André dichter bij elkaar te brengen. Maar hoe vind je een verband tussen twee kunstenaars van wie niet alleen het werk, maar ook de werkwijze om kunst te maken zo verschilt? Waar André zich vastklampt aan een doek waar hij met verschillende materialen uiterst geconcentreerd sporen op achter laat, speelt Moonen met vreemde (gevonden) objecten, salami plakken in collages of dansende paperclips. Een gemeenschappelijke deler bleek de muziek, en dan met name de rol die dit medium speelt binnen hun praktijk. Beide kunstenaars zijn actief in onconventionele bands, die vaak – dan al niet zichtbaar – een bijdrage leveren aan hun individuele werk.

 

Elkaar zo veel mogelijk uit hun eigen comfortzone halen bracht ook interessante experimenten teweeg. Het legt de nadruk op zaken die beide kunstenaars juist niet delen. Er kwamen verplichtingen bij gepaard, opdrachten die Moonen André meegaf, en andersom. Het verplichten van werken met voedsel, of het opstellen van regels waardoor beiden een beperking of bevrijding ervoeren tijdens het maakproces.

 

Het elkaar op de proef stellen gedurende de werkperiode, waarin hun ondervindingen of uitkomsten worden geïllustreerd, maakt de tentoonstelling Flip It Stew Pit een dynamisch geheel. Het voortdurende heen en weer passen van gemaakte kunstwerken en flarden aan ideeën als een voetbal tussen twee spelers, resulteert in een kunstwerk of installatie van een nieuw persoon. Een fictieve kunstenaar die geboren is uit het samenkomen van Moonen en André.

 

Expoplu Experiment wordt gecureerd door Fenne Saedt.

 

Je bent van harte welkom op de opening, vrijdag 20 april om 20.00 uur.

Adres Expoplu:
Van Oldenbarneveltstraat 63‑A, 6512 AT Nijmegen

Openingstijden:
Donderdag en vrijdag van 12:00 t/m 17:00 uur

Zaterdag en zondag van 12:00 t/m 17:00 uur

Made possible by: