Expoplu Experiment: Ide André & Mike Moonen ‘Flip It Stew Pit’

Ide André & Mike Moonen

  • 20.04.2018 – 13.05.2018

Opening 20.04.2018 / 20:00 – 23:00

 

 

Over een periode van twee weken werkten Mike Moonen en Ide André intensief samen in de tentoonstellingsruimte van Expoplu. In deze periode schikte de ruimte zich niet als white cube, maar als een levendig atelier. Waarin ontmoeting, samenwerken, en het uitwisselen van elkaars materialen en manier van werken centraal stond. Het doel van deze ingespannen periode van samen tijd doorbrengen in één ruimte, en elkaar (/elkaars werk) leren kennen? Het afzonderlijk verkennen van nieuwe stappen in eigen beeldend werk.

 

Het op zoek gaan naar overeenkomsten binnen elkaars kunst of methode van werken bleek de eerste handeling om de praktijk van Moonen en André dichter bij elkaar te brengen. Maar hoe vind je een verband tussen twee kunstenaars van wie niet alleen het werk, maar ook de werkwijze om kunst te maken zo verschilt? Waar André zich vastklampt aan een doek waar hij met verschillende materialen uiterst geconcentreerd sporen op achter laat, speelt Moonen met vreemde (gevonden) objecten, salami plakken in collages of dansende paperclips. Een gemeenschappelijke deler bleek de muziek, en dan met name de rol die dit medium speelt binnen hun praktijk. Beide kunstenaars zijn actief in onconventionele bands, die vaak – dan al niet zichtbaar – een bijdrage leveren aan hun individuele werk.

 

Elkaar zo veel mogelijk uit hun eigen comfortzone halen bracht ook interessante experimenten teweeg. Het legt de nadruk op zaken die beide kunstenaars juist niet delen. Er kwamen verplichtingen bij gepaard, opdrachten die Moonen André meegaf, en andersom. Het verplichten van werken met voedsel, of het opstellen van regels waardoor beiden een beperking of bevrijding ervoeren tijdens het maakproces.

 

Het elkaar op de proef stellen gedurende de werkperiode, waarin hun ondervindingen of uitkomsten worden geïllustreerd, maakt de tentoonstelling Flip It Stew Pit een dynamisch geheel. Het voortdurende heen en weer passen van gemaakte kunstwerken en flarden aan ideeën als een voetbal tussen twee spelers, resulteert in een kunstwerk of installatie van een nieuw persoon. Een fictieve kunstenaar die geboren is uit het samenkomen van Moonen en André.

 

Expoplu Experiment wordt gecureerd door Fenne Saedt.

 

Je bent van harte welkom op de opening, vrijdag 20 april om 20.00 uur.

Expoplu Invites: Apprentice Master Project

Master: Danielle Lemaire. Apprentices: Henna Nerg, Brais Romero Fernández, Kayleigh Smesters & Ana Pérez Valdés.

  • 24.05.2018 – 10.06.2018

Opening 24.05.2018 / 20:00 – 23:00

Over het Apprentice Master Project

In 2018 zal Expoplu een editie van het Apprentice Master project hosten. Dit is in samenwerking met Kunstpodium T en vele academies uit Europa. De ‘Master’ zal Danielle Lemaire zijn, en de ‘Apprentices’ zijn Henna Nerg, Brais Romero Fernández, Kayleigh Smesters & Ana Pérez Valdés.

Het Apprentice Master project ondersteunt en motiveert net afgestudeerde kunstenaars bij de start van hun professionele carrière. De geselecteerde talenten kunnen niet meer terugvallen op de begeleiding van de academie. Tijdens dit project worden ze door ondersteund door gerenommeerde kunstenaars, bij het verkennen van hun professionele mogelijkheden.

In het laatste studiejaar selecteert Kunstpodium T samen met de aangesloten kunstacademies jonge veelbelovende kunsttalenten. Zij worden gekoppeld aan een ervaren kunstenaar die zich al bewezen heeft. Samen met deze master gaan de apprentices het gesprek aan over hun visie op kunst en alle facetten van het kunstenaarsvak. Het resultaat van dit traject is een groepsexpositie op een van de aangesloten locaties. In 2017-2018 worden op deze wijze ongeveer 55 apprentices gekoppeld aan 15 masters. Aan het eind van het seizoen nomineert een deskundige Brabantse vakjury de beste kandidaten voor de begeerde Jan Naaijkensprijs.

De apprentices krijgen alle mogelijkheid om te experimenteren, te leren en uit te proberen. Nieuwe media worden verkend, zoals installaties, video en digitaal werk. Soms alleen, soms samen met andere apprentices. Kunstpodium T biedt ze met dit project een plek voor onderzoek en experiment, waar nieuwe wegen worden ingeslagen, waar nieuwe banden ontstaan en waar nieuwe ideeën worden gematerialiseerd.

In de afgelopen tien jaargangen is een organisch netwerk ontstaan van deelnemers, masters en partners. Een netwerk dat zorgt voor kennisuitwisseling en kruisbestuiving. De jonge talenten komen terecht in een inspirerende internationale omgeving, die de basis is voor hun professionele carrière.

Adres Expoplu:
Van Oldenbarneveltstraat 63‑A, 6512 AT Nijmegen

Openingstijden:
Donderdag en vrijdag van 13:00 t/m 17:00 uur

Zaterdag en zondag van 13:00 t/m 17:00 uur

Made possible by: